Ohjaan ja opetan erilaisia rentoutusmenetelmiä osana psykofyysistä fysioterapiaa. Tilauksesta pidän myös erilaisia rentoutuskursseja ja -luentoja.
Vastaanoton aikana on mahdollista kokeilla ja käyttää Neurosonic-hoitoa, jolla on ollut positiivinen vaste mm. kroonisen kivun ja unettomuuden hoidossa! Lisäksi sitä voi käyttää erilaisiin palautumistarkoituksiin.
Sovellettu rentoutus on itsehallintamenetelmä, jossa tavoitteena on oppia rentoutumaan lyhyessä ajassa omatoimisesti missä ja milloin tahansa.
Tutkimusten mukaan käyttöalueita ovat mm. jännityspäänsärky, migreeni, krooniset kivut, niska- ja selkävaivat, paniikki- ja ahdistusoireet sekä hammashoitopelko. Muita käyttöalueita ovat mm. stressitilat, korkea verenpaine, keskittymiskyvyn puute, nukkumisongelmat, esiintymisjännitys ja tenttijännitys opiskelijoilla sekä kilpaurheilu.
Sovellettu rentoutus koostuu viidestä eri menetelmästä: progressiivinen rentoutus, lyhytrentoutus, vihjerentoutus, erillisrentoutus ja pikarentoutus. Rentoutumisaika lyhenee asteittain n. 20 minuutista alle minuuttiin.
Rentoutumista voi opetella sekä yksilöllisesti että ryhmässä. Kurssikokonaisuus sisältää 8-10 noin tunnin pituista tapaamista, ohjattuja tapaamisia on noin viikon välein. Tapaamisten välillä rentoutumista harjoitellaan kotona ohjeen mukaan. Harjoittelukerrat ja tuntemukset kirjataan ”päiväkirjaan”. Tuntemukset ja kokemukset käydään läpi tapaamiskerroilla. Rentoutumisessa edetään uuteen osuuteen normaalisti viikon välein, tarvittaessa jotakin vaihetta voidaan harjoitella kahden viikon ajan.
Muita rentoutumismenetelmiä ovat mm. autogeeninen rentoutus (Schultz), hengitysrentoutus, mielikuva- ja värirentoutus, sekä erilaiset aistimuksiin liittyvät rentoutus- ja kehotietoisuusharjoitukset. Myös erityyppisen musiikin kuunteleminen rentouttaa; erilaisia äänitteitä on kehitetty mm. unettomuuden hoitoon.